Nederland ontdekt!


In opdracht van de VOC & de WIC werden door de Hollanders vele landen ontdekt. Lees hier over de ontdekking van Nieuw Zeeland, Tasmanië, Fiji & Tonga door Abel Tasman; ontdek de relatie tussen New York, Suriname en Breda; waarom Australië niet meer Nieuw-Holland heet en welke land Roggeveen ontdekte op 1ste paasdag.

Nederlanders ontdekken de wereld, de handelsposten:


VOC schepen

VOC: Verenigde Oost-Indisch Compagnie

De handelsvereniging de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) wordt in 1602 opgericht en zal uitgroeien tot het grootste bedrijf van de wereld.  Doel van de VOC is om schepen naar Oost Azië te sturen om daar peper, kaneel en andere specerijen te kopen om die vervolgens op Europese markten te verkopen. De VOC krijgt volledige medewerking van de Nederlandse overheid en mag in de landen waarmee ze handelsbetrekkingen heeft verdragen sluiten, forten bouwen en ambtenaren aanstellen.


Meer weten? >

WIC: West-Indische Compagnie

In navolging van het grote succes van de VOC wordt in 1621 de West-Indische Compagnie, afgekort WIC, opgericht.  Qua organisatie lijkt ze heel sterk op de VOC, maar anders dan deze kreeg ze geen soevereiniteitsrechten toegekend. Voor oorlogsondernemingen moest ze eerst de toestemming van de Staten-Generaal vragen. De WIC krijgt westelijk Afrika, Amerika en de eilanden tussen Amerika en Nieuw-Guinea als handelsgebied.


Lees hier meer over de WIC >
VOC Oorlogsschepen
Abel Tasman

Abel Tasman

Abel Tasman wordt geboren in Lutjegast (bij Groningen) en wordt wereldberoemd door de ontdekking van Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Fiji en Tonga. Op 30-jarige leeftijd reist Abel Tasman in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) voor het eerst naar Batavia (tegenwoordig Jakarta in Indonesië). Batavia was het belangrijkste steunpunt van de VOC in Azië. De reis via Kaap de Goede Hoop (Zuid Afrika) duurde al snel zo'n 6 maanden.


Lees hier meer over Abel Tasman >

Het Grote VOC Boek

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) refereert aan een tijd van ontdekking. Handelsgeest, technologische ontwikkelingen op het gebied van navigatie en cartografie, welvaart - het zijn kwaliteiten die hoog gewaardeerd worden. De compagnie oefent nog steeds een grote aantrekkingskracht uit. Velen van onze voorouders voeren op de schepen van de VOC en bevolkten de vestigingen en factorijen in Azië. Maar de VOC heeft ook een donkere kant: van onderdrukking, uitbuiting en doodslag. Die kant mag niet vergeten worden..

Lees over de geschiedenis van de VOC >

De geschiedenis van de VOC
De geschiedenis van de WIC

De geschiedenis van de WIC

Gedegen, wetenschappelijk onderbouwde publikatie, waarin alle belangrijke aspecten van de Westindische Compagnie worden behandeld, zoals oprichting (1621), ontbinding, heroprichting en roemloos einde (1791), organisatie, kaapvaart, slavenhandel, vestiging en beheer van bezittingen in Afrika, Zuid-Amerika, West-Indië en Noord-Amerika.


Meer info over de WIC >

Lees meer over onze geschiedenis:

Niet gevonden?

Je VOC boek niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer boeken over de VOC en WIC >