Ontdek!


In opdracht van de VOC werden door de Hollanders vele landen ontdekt. Maar ook andere landen brachten beroemde ontdekkingsreizigers voort. Niet alle ontdekte landen bestaan tegenwoordig nog. Ontdek hier welke landen verdwenen zijn. Test je kennis met ons landenspel of vlaggenspel.

Nederland ontdekt de wereld

In opdracht van de VOC & de WIC werden door de Hollanders vele landen ontdekt. Lees hier over de ontdekking van Nieuw Zeeland, Tasmanië, Fiji & Tonga door Abel Tasman; ontdek de relatie tussen New York, Suriname en Breda; waarom Australië niet meer Nieuw-Holland heet en welke land Roggeveen ontdekte op 1ste paasdag.


Lees hier verder >
Moai At Ahu Tahai, Easter Island, Chile
Landing of Christopher Columbus in America

De beroemdste ontdekkingsreizigers

Marco Polo beschreef als eerste over het mystieke verre oosten, Bartolomeu Dias ronde Kaap de Goede Hoop, Christopher Columbus ontdekte Amerika (maar niet echt, de Vikingen waren hem voor), Vasco da Gama voer als eerste over zee naar Azië en Magelhaes maakte de eerste echte wereldreis (maar stierf onderweg).


Meer weten? >

Weet jij dit: het grootste, kleinste land?

Wat is het grootste land van de wereld, of het kleinste? Altijd al willen weten welk land de meeste inwoners heeft, of net de minste inwoners ? Wat is de langste rivier van de wereld, of de hoogste berg? Wat is de grootste stad van de wereld? Zoek niet langer...


Hier vind je de antwoorden >
Golden Domes Of Terem Palace, Kremlin., Moscow, Russia
Taj Mahal in India

De 7 oude en nieuwe wereldwonderen

Iedereen kent natuurlijk de 7 nieuwe en de 7 oude wereldwonderen! Of toch niet? Wist je dat er ook al 7 wereld natuur wonderen zijn gekozen? En 7 wereld steden?


Check hier alle wereldwonderen >

Verdwenen Landen

Je hebt vast wel eens gehoord van een Siamese Tweeling. Maar weet je ook waar Siam ligt? Landen ontstaan (denk aan Kosovo), maar verdwijnen ook. Weet je b.v. welk eiland vroeger Nieuw Walcheren werd genoemd of wat de afkorting CCCP betekende?


Zoek hier verdwenen landen >
Oude wereldkaart

Bijzondere wereldkaarten

Total Population Map

Bij de Worldmapper krijgt elk land een grootte aangemeten aan de hand van een specifiek onderwerp. Op de site zijn meer dan 600 onderwerpen te vinden, zoals de vleesconsumptie per land: hoe meer vlees er gegeten wordt hoe groter het land is. Nieuwsgierig geworden?


Bekijk hier deze bijzondere kaart >
Maak je eigen wereldbol

Altijd al je eigen wereldbol willen maken? Dat kan nu! Wat je nodig hebt is een tennisbal en het sjabloon hierboven. Klik op de afbeelding hierboven met de rechtmuisknop en bewaar afbeelding. Veel plezier ermee!


Lees meer over onze geschiedenis:

Niet gevonden?

Je VOC boek niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer boeken over de VOC en WIC >